Geert is gek op ‘gek’

Geert is gek op ‘gek’

Als je een groot deel van je tijd bezig bent met het schrijven over dingen die anderen doen, leer je bepaalde woorden te vermijden. Een journalist die een recensie schrijft valt onmiddellijk door de mand als hij woorden als ‘leuk’ of ‘mooi’ of ‘slecht’ of ‘lelijk’ gebruikt. Het zijn namelijk lege woorden waar je als lezer niets zinnigs mee kan. Van een schrijver mag je op zijn minst verwachten dat hij of zij uitlegt wat er dan leuk, mooi, slecht of lelijk is aan datgene waar hij over schrijft. Dan kun je het er namelijk over hebben en is er ruimte om het er mee eens of oneens te zijn. Je moet feiten presenteren om je stelling of mening mee te onderbouwen.
Dit soort kwaliteitseisen zijn duidelijk niet besteed aan Geert Wilders. Geert vermijdt namelijk structureel zinnen met inhoud. Zijn favoriete woord is ‘gek’, waarmee hij “lekker direct en volks” zijn afkeuring over iets uitspreekt, zonder dat hij daadwerkelijk iets zegt waarover valt te praten:
“Mevrouw, u bent knettergek.”
“Het is toch te gek voor woorden dat Finland wel onderpand krijgt van Griekenland”
“Die Breivik is gek…”
“Ik word gek van te veel moskee├źn…”
‘Gek’ is in dit geval net zo’n woordje als ‘stom’. Een puber vindt dingen ‘stom’ en daar is het mee klaar. Pubers leven met een continu gevoel van onzekerheid over de toekomst, de wereld en hun plaats daarin. Iets ‘stom’ vinden geeft hen even het gevoel grip te hebben op de wereld.
“School is stom.”
“Die jongen is stom.”
“Ik vind het journaal stom.”
“Die schoolagenda is stom.”
Het voordeel van een puber is dat je hem op zijn uitspraak kunt aanspreken en doorvragen. Het nadeel is dat dit vervolgens in bijna alle gevallen resulteert in geschreeuw en het slaan van een of meerdere deuren. Pubers willen niet verder nadenken over ‘waarom’. Er is al te veel ‘waarom’ in hun leven.
Geert is geen puber en schreeuwt niet meer. Hij slaat ook niet met deuren. Gek genoeg (haha) laat hij dat anderen doen. Hij heeft daarvoor zijn leger Boze Burgers die door het leven gaan met (nog steeds) een dagelijkse gevoel van onzekerheid over de toekomst, de wereld en hun plaats daarin.
Dit zijn mensen die proberen grip op de wereld te krijgen door er iets van te vinden, ongeacht de feiten. Voor deze (best grote) groep is het een verademing dat er iemand in Den Haag zit die hetzelfde doet: gewoon roepen dat iets ‘stom’ is. Of ‘gek’! Want het is toch ’te gek voor woorden dat…’ en ‘ik word ook gek van…’ Geen lastige uitleg! Geen gedoe met onderbouwing! Want dat ‘spreekt toch voor zich’?
Ik vind het best stom dat serieus debat over belangrijke onderwerpen hiermee doodslaat. Gek he?

Reageren is niet mogelijk.