Heel erg klein

Heel erg klein

Ik zit op de fiets en rij richting centrum. Het is druk. Voor mij fietst een jongetje van een jaar of negen, met daar weer voor zijn vader. Dat laatste weet ik vanwege het volgende:
“Pappa!” roept hij. “Pappa!”
Aan zijn toon is te merken dat hij iets wil vertellen.
“Er zit een jongetje bij mij in de klas, pappa, en die is net zo lang als Kenzo zijn moeder! Net zo lang, pappa!”
Pappa is hier blijkbaar minder van onder de indruk dan zijn zoon. En tot mijn spijt slaan de twee eerder af dan ik, en blijf ik met meer vragen achter dan me lief is.
Zoals: hoe lang is Kenzo zijn moeder? Gezien het overduidelijke enthousiasme van de jongen moet dit een opmerkelijke lengte zijn. Heel groot wellicht? Maar wacht: hij had het over een jongeTJE in zijn klas, die net zo LANG was als Kenzo zijn moeder. Dit duidt op een tegenstrijdigheid. Een jongeTJE is per definitie klein. Maar ‘lang’ impliceert, nou ja, lang.
Voor het gemak ga ik even voorbij aan de vraag wie Kenzo is en waarom Kenzo relevant is. Dat heb je vaker bij dit soort logica puzzels: niet alle informatie is noodzakelijk. Sommige onderdelen zijn er alleen om je van het juiste spoor te halen.
Ik zet de aanwijzingen nog maar een keer op een rij: we hebben een jongetje dat blijkbaar in dezelfde klas zit als de negenjarige die mij deze puzzel bezorgde. Dat betekent dat dit jongetje ook negen is. Aangezien de puzzelgever van gemiddelde negenjarige lengte is, en hij het verkleinwoord gebruikt, ga ik er van uit dat het jongetje kleiner is dan hij. Hoewel het lastig is om zijn lengte te schatten, ga ik maar uit van de gemiddelde lengte van een negenjarige jongen, en dat is zoals iedereen weet 1 meter 38.
Het jongetje zal dus een stuk kleiner zijn dan dat, om opmerkelijk te zijn. Laten we zeggen dat het jongetje dan twintig centimeter kleiner is en dus 1 meter 18. Dat is best klein. Dat betekent waarschijnlijk dat dit jongetje altijd als laatste gekozen wordt met sporten. Koud zweet breekt me nu uit, want ik krijg flashbacks naar mijn eigen schooltijd. Hoewel ik juist bovengemiddeld lang was, was ook ik altijd een van de laatste om in een team te komen. Soms werd er zelfs geruzied omdat ze me NIET wilden.
Om de vernederende beelden te verdrijven concentreer ik me op de moeder van Kenzo. Als dit jongetje net zo lang is als Kenzo zijn moeder, is die dus ook 1 meter 18. Dat is echt heel klein. De gemiddelde lengte van een volwassen Nederlandse vrouw is, zoals ik niemand hoef te vertellen, 1 meter 70.
Hierdoor ben ik eigenlijk nog benieuwder naar de lengte van Kenzo. En, als ik eerlijk ben, ook naar Kenzo’s vader. In gedachte zie ik nu een reus van een vader, minstens 2 meter 20, en dus bijna twee keer zo lang als zijn wettige echtgenote, die hij als hij goedkoop op vakantie wil, als handbagage mee kan nemen. En daar tussen Kenzo, van gemiddelde lengte, die gelukkig wel redelijk snel gekozen wordt met sport, maar voor altijd bekend zal staan als ‘Kenzo, wiens moeder net zo lang is als dat andere kleine jongetje’.
Arme Kenzo.

Reageren is niet mogelijk.