Het gironummer is 555

Het gironummer is 555

Ik kan er met mijn verstand nog niet bij. In het begin was het een abstractie. De ramp op Haiti is gewoon te groot om bewust over na te denken.
Er is een scene in The Hitchhikers Guide to the Galaxy die dit probleem heel goed weergeeft.
Arthur Dent heeft de vernietiging van de Aarde overleefd, en probeert de ramp op zich in te laten werken, maar beseft dat hij met de grote getallen niets kan.  Zes miljard mensen dood… daar kan hij niets mee. Zijn stad… ook te groot. Zijn buren… Tja.  Zijn moeder… Dan komt het aan.
Een ramp waarbij nu al 80.000 mensen dood zijn. Dat is een te groot getal voor een mens om echt te voelen.
Net zoals bij Arthur Dent werd voor mij de schaal van de ellende pas duidelijk op het moment dat ik het kon opbreken in het persoonlijke. Een gezin dat onder een zeiltje moet slapen en niets meer bezit. Een kind dat haar arm kwijt is. Een moeder die al haar kinderen verloor. Dan raakt het en kan ik er met mijn primitieve brein pas bij hoe erg dit is…
Het enige wat ik hier op dit moment aan kan doen, is geld geven. En hopelijk anderen bewegen dit ook te doen.
Nogmaals: het gironummer is 555.

Reageren is niet mogelijk.