Hee, dat komt me bekend voor…

Hee, dat komt me bekend voor…

Hoe vaak heb je niet naar een TV serie zitten kijken terwijl je dacht: dit verhaal ken ik. Die grap heb ik eerder gezien… Deze situatie is gejat…
Een voorbeeld: hoe veel jaren 80 sitcoms hebben wel niet een aflevering, waarbij een van de hoofdpersonen aan de deur luistert, en door een misverstand denkt te horen dat zijn beste vriend/vijand/buurman nog maar kort te leven heeft? Of personages, die steeds maar weer terug lijken te komen? De cynische grappenmaker, de gekke oma, de brutale butler…
Er blijkt een website gewijd aan deze ‘verhaal elementen’: TVTropes.org. De site maakt duidelijk dat een ’trope’ iets anders is dan een cliche. Er zijn nu eenmaal bepaalde verhaal elementen die in wat voor vorm dan ook, goed herbruikbaar zijn.
TVTropes is dan ook tegelijk een bron van inspiratie om te zien hoe verhalen werken, en ook of jouw gouden idee misschien al honderd keer gebruikt is. Dat laatste is dan trouwens geen reden om het idee niet te gebruiken… Professionals die heel wat meer verdienen dan jij en ik, maken er handig gebruik van.
Maar boven alles is TVTropes een site waar ik soms uren in verdwaal. Net zoals ‘even iets opzoeken in Wikipedia’ mij een dag kan kosten vanwege alle interessante info waar je haast vanzelf op doorklikt.

Reageren is niet mogelijk.