Zet-dat-scherm-goed-dag!

Zet-dat-scherm-goed-dag!

In de lijst van dagelijkse irritatie staat bij mij breedbeeld op nummer 7. Ik bedoel daarmee mensen die niet weten hoe ze hun televisie correct in moeten stellen. Wat de nummers 1 tot en met 6 zijn? Daar heb ik het nu niet over. Maar mensen die mijn verhaal onderbreken met vragen die niets met mijn onderwerp te maken hebben staat met stip op 4.
Als ik ‘s avonds over straat wandel en mensen gezellig Hollands hun gordijnen open hebben, dan kan ik niet anders dan even kijken. Niets aan te doen: het is een onbedwingbare drang. Regelmatig zie ik dan dat mensen een enorme breedbeeld HD TV hebben staan, waarop hoofden horizontaal tot bizarre proporties zijn uitgerekt. Toen breedbeeld relatief nieuw was, kon ik me daar nog iets bij voorstellen. De meeste uitzendingen waren immers ‘gewoon’ 4:3. Inmiddels is echter bijna alles 16:9, en is er geen excuus meer om Peter Timofeeff uit te rekken tot Dik Trom. Of in zijn geval: Dikker Trom.
Helemaal erg is dat een breedbeeld uitzending op een fout ingestelde 16:9 TV ook nog eens zwarte balken boven en onder heeft. Dat betekent dat de mensen uit een dergelijk gezin door een brievenbus naar mutanten zit te kijken. Overigens klinkt dat weer als een SBS6 ‘reality’ serie, maar ik dwaal af.
Als ik zo’n gezin naar zo’n netvlies krassend slecht ingesteld scherm zie kijken moet ik heel erg mijn best doen om niet aan te bellen en het recht te zetten. Net zoals ik me niet kan beheersen om in winkels de eigenaren/managers/kassapersonen aan te spreken op spelfouten in zelfgemaakte bordjes. En hoe boos je ook kijkt, dame van de copy-shop: het is “houdt u daar rekening mee?” niet “houd u daar rekening mee?” Stam plus T, dame! Dwaal ik weer af? Ik dwaal weer af.
Ook in musea zie ik vaak verkeerd ingestelde beeldschermen. Dat vind ik echt het toppunt van ellende: een plek waar zo veel zorg wordt besteed aan het mooi tonen van dingen waar achteloos films draaien in misselijkmakend vervormde verhoudingen.
En denk je dat de suppoost dankbaar is als ik probeer die schermen goed te zetten? Is het dan echt noodzakelijk om me met drie man sterk naar buiten te slepen? Ik ben een man met een missie, en mijn missie is 16:9! Ik roep hierbij op tot een internationale “Zet-Dat-Scherm-Goed-Dag”!
Dus: Zet dat scherm goed!
Of moet ik toch zelf langskomen?

Reageren is niet mogelijk.