Sinterklaasjournaal Special Report

“Welkom bij deze speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal. We kregen net bericht over een explosie in Snoepfabriek 7, waar Sinterklaas eerder deze dag een motivational speech hield voor al zijn Pieten. Wij gaan live naar Spanje, waar de situatie nog niet helemaal duidelijk is. Correspondent Pjotr is ter plaatse. Pjotr, wat is er gebeurd?”

“Dieuwertje, het is chaos hier. We weten nog niet wat de exacte toedracht van de zaak is. We weten niet wat de oorzaak is van de explosie en ook niet of er slachtoffers gevallen zijn. Dit zijn de beelden van eerder vandaag.”

Op het scherm zien we een fabriekshal waar honderden Zwarte Pieten zich hebben verzameld. Op de achtergrond zien de de enorme ketels en lopende band waar nog steeds snoepgoed in alle kleuren overheen rolt. Sinterklaas spreekt de Pieten toe, als opeens de camera schudt en een rookwolk alles aan het zicht onttrekt.

“Schokkende beelden, Pjotr. Is er sprake van een terroristische aanslag?”

“Dat weten we niet Dieuwertje. Ik kan het me alleen echt niet voorstellen. Iedereen houdt van de Sint en de Pieten… Wacht er gebeurt iets…”

Op het scherm zien we de Snoepfabriek van buiten, waar nog steeds rook uit komt. Er komen echter mensfiguren naar buiten. De camera zoemt beverig in, terwijl hulpverleners toesnellen.

“Het lijkt er op… Oh hemel… Dieuwertje dit is ongelofelijk…”

De camera zoemt in. De Pieten lijken ongedeerd, maar er is iets veranderd.

“Ik ga er naartoe, Dieuwertje. Kom mee!”

Het beeld schokt terwijl de cameraman achter Pjotr aanrent. Al snel komen ze bij de eerste Pieten. Ze zijn niet meer zwart.

“Wat is er gebeurd, Piet?”

“We weten het niet,” zegt Piet. “Er was een explosie. En toen allemaal verf. Verf en nog eens verf! Oh wat erg dit gaat er nooit meer af!”

“Ik ben blauw! Ik ben blauw!” roept een andere Piet.

“Rose! Maar ik haat rose!” roept een ander.

“Geel met bruin! Ik ben een rotte banaan!” roept weer een ander.

“En de Sint?” vraagt Pjotr aan een Piet. “Hoe is het met de Sint?”

“Die is nog gewoon wit,” zegt een Paarse Piet.

“Dieuwertje, zie je deze beelden?”

“Ja Pjotr, schokkend! Is deze verandering permanent?”

“Dat hangt van het VN rapport af,” zegt Pjotr. “Terug naar de studio in Hilversum.”Leuk? Lees dan ook deze:

    Geen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Stone_NL says:

    In interessante oplossing voor een non-probleem. een stukje legende die opgenomen zou kunnen worden in de folklore rond 5 dec.

    Er zou wat onderzoek gedaan moeten worden herkenbaarheid van vrijwilligers met diverse kleuren schmink. want zeker in kleinere dorpen is de kans dat de vrijwilliger een bekende is van veel kinderen vrij hoog. maar naast dat en dat dit een algemeen bekende onderdeel wordt van de folklore heb ik er niet zoveel op tegen.

    Dat gezegd hebbend, snap ik het probleem nog steeds niet zo goed. voor zover bij mijn bekend is er nog nooit een melding geweest dat Sint zijn knechten onder of niet betaald, laat staan dwangarbeid. Het meeste waar je Sint van kan beschuldigen is positieve-discriminatie in zijn aannamen beleid. Ik kan mijn dan ook slecht voorstellen dat zwarte piet als negatieve rolmodel wordt gezien door kinderen, zonder heel veel sturing van een volwassen met “verkeerde” doelstellingen.