De Muziekmafia

Het ging al fout met The Godfather 3. Hoewel de film op zich nog niet zo vreselijk is (maar wel heel middelmatig vergeleken met meesterwerken 1 en 2) was dit het moment dat de beroemde Godfather muziek definitief zijn zeggingskracht verloor.

Tot mijn grote afgrijzen begon, midden in de film, Sofia Coppola (dochter van, en wel getalenteerd als regisseur) een liedje te zingen op die klassieke melodie. Ze kondigde dit aan als een ‘oud Italliaans volksliedje’. Met afgrijzen hoorde ik het aan. Het was voor mijn gevoel vergelijkbaar met captain Kirk die de Star Trek intromuziek neuriet. Of Princess Leia die een lied zingt op de Star Wars melodie.

Dat laatste is overigens helaas niet iets wat ikzelf bedacht. In de inmiddels enkel illegaal op internet verkrijgbare Star Wars Holiday Special zingt actrice Carry Fisher als princess Leia de ‘Life Song’ op de wereldberoemde Star Wars theme van John Williams. Een beschamend moment in de TV historie, maar dit is erg genoeg niet het dieptepunt van deze special. Dat is toch wel een tien minuten durende ‘sitcom’ waarin een gezin Wookies (inclusief kinderen en een chagrijnige opa-Wookie) onverstaanbaar tegen elkaar grommen.

Even terug naar mijn onderwerp: de muziek van The Godfather. Het was voor mij altijd iets iconisch. Die treurige, dramatische tonen gaven me meteen kippenvel en deden me denken aan de eerste keer dat ik de eerste twee films achter elkaar had bekeken op een zomeravond in de jaren tachtig.

Maar inmiddels achtervolgt de muziek me als een externe oorwurm. In plaats van dat ik dagenlang stapelgek word van ‘Heb Je Even Voor Mij’ in mijn hoofd, hoor ik waar ik ook ga straatmuzikanten da daa da daaa da da da daaa da da da daaaa spelen.

Het begon een jaar geleden in de Bijenkorf Amsterdam, toen daar Paul Pots, de telefoonverkoper met operastem, de Sofia Coppola versie stond te zingen terwijl ik op zoek was naar de Nespresso boutique.

Dit was nog maar het begin. Straatviolisten, straatcellisten, straataccordeonisten… Allemaal… en dan ook echt ALLEMAAL beginnen ze spontaan da da da daaa da da da daaaa da da da daaaa te spelen als ik langs kom

Die Godfather straatmuzikanten zijn de Peruviaanse fluitbands van de 21ste eeuw. En behalve irritant zijn ze meteen ook dreigend: alsof ze geen kleine bijdrage vragen, maar er een eisen. Of slaap ik vannacht liever met de vissen?

Ik snap niet zo goed waarom al deze muzikanten allemaal hetzelfde repertoire hebben. Voor zover ik kan zien zijn het echt allemaal verschillende mensen met verschillende niveaus van muzikale vaardigheid. Zou er een criminele organisatie achter zitten..?Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *