Over ezels en stenen 2

Ik heb eens wat onderzoek gedaan naar de ezel. Denk nu niet dat ik meteen veldwerk heb gedaan: Dit onderzoek beperkte zich tot een paar minuten googlen en vervolgens wat pagina’s van Wikipedia doornemen. Dit keiharde wetenschappelijke onderzoek leverde me een aantal interessante feiten op.

Zo blijken ezels bijzonder intelligente dieren te zijn. Hun reputatie voor ‘koppigheid’ danken ze hieraan: ze vertikken het om dingen te doen waarvan ze inzien dat ze onverstandig zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden, die met extatisch enthousiasme een balletje achterna rennen, recht een brandend gebouw in.

Ezels zijn behalve intelligent ook liefdevol en gezellig als je eenmaal hun vertrouwen hebt gewonnen.

In de bijbel staan ze symbool voor deemoedigheid, wat tot uiting komt in het verhaal van Jezus die dit bescheiden dier tot rijdier kiest voor zijn intocht in Jeruzalem.

Belangrijker vind ik persoonlijk de herkomst van dat alom bekende spreekwoord dat een ezel zich over het algemeen geen tweemaal stoot aan dezelfde steen. Dit gezegde komt (zegt Wikipedia) voort uit de eigenschap dat een ezel die zich met zijn voorbeen aan een steen stoot, er met zijn achterbeen altijd overheen stapt.

Hoewel er dus waarschijnlijk redelijk wat ezels rondhinken met een zere voorhoef, zullen er weinig ezels zijn met gekneusde achterhoeven.

Hierin verschil ik van de ezel. De afgelopen week was ik opnieuw aan huis gekluisterd dankzij een gekneusde teen. Dit gebeurt mijn ongeveer eenmaal per jaar. Deze keer was behoorlijk pijnlijk, maar had het voordeel dat voor één keer de nagel niet losliet. Ja, ik weet dat je nu een pijnlijk gezicht trekt. Het doet net zo veel zeer als je je nu voorstelt.

Na een week met mijn voet omhoog kan ik inmiddels weer voorzichtig achter de computer plaatsnemen voor mijn diepgravende onderzoek naar ezels. Een onderzoek dat ik bij deze afsluit.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *