Stadsmens

Aan de ene kant vind ik het heerlijk om, zoals nu, in de tuin te werken. Even voor de duidelijkheid: met ‘in de tuin werken’ bedoel ik dat ik deze column schrijf op mijn iPad, niet de activiteit van het wieden, planten etcetera. Het geeft een gevoel van grote vrijheid en luxe om sowieso een achtertuin te hebben waar ik via draadloos internet alles kan doen dat ik ook op mijn werkkamer kan.

Aan de andere kant heb ik een probleem met het feit dat de tuin leeft. Er zoemen ontelbare (en vooral ondefinieerbare) insecten om me heen. Erger nog: de plastic tuintafel waar ik nu aan zit, biedt aan de onderkant een thuis aan waarschijnlijk nog veel meer kriebelende, friemelende, kruipende dingen. Had ik al gezegd dat ik hier nu in korte broek zit? Op slippers?

Verder staat er een tien meter hoge dennenboom naast me, die volgens mij vreselijk geil is. Bij ieder zuchtje wint stort hij gigantische wolk stuifmeel uit. En uiteraard zijn er nog veel meer planten die op dit moment elkaar proberen te bestuiven en daarom miljarden piepkleine dingetjes de lucht in sturen. Had ik al gezegd dat ik hooikoorts heb?

Om de een of andere reden trek ik ook vallende, groene beesten aan, die het liefst op mijn blote arm, in mijn nek of op mijn hoofd landen. Of op de binnenkant van mijn been, waardoor ik me bij ieder gevoel van kriebel afvraag wat er nu weer probeert om eitjes in mijn huid te deponeren. Had ik al gezegd dat ik enigszins fobisch bang ben voor parasieten?

En uiteraard ritselt er van alles door ons struikgewas. Ik weet zeker dat we egels in de tuin hebben, en daar ben ik blij om. Ook zie ik ‘s avonds regelmatig vleermuizen overvliegen. Ook perfect: die jagen op insecten. Maar ook hoor ik ongedefinieerd geritsel. Geritsel dat soms samengaat met het vallen van vreemde beestjes op me, of geluiden die ik niet kan plaatsen, of vreemd gekriebel op mijn benen.

Had ik al gezegd dat ik de rest van de lente en zomer binnen blijf?Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *