Belangrijk

Ik kan soms vreselijk blijven steken op internet forums. Om de een of andere reden worden de meest triviale, pietluttige onderwerpen van enorm belang in mijn hoofd. En plots lijkt niets zwaarder te wegen dan volslagen vreemden ervan te overtuigen dat ze het mis hebben.

Het kan zo soms uren opvreten. Uren die ik uiteraard zou moeten besteden aan het schrijven. Ik ben inmiddels bezig met een tweede boek (nou ja, het is mijn vierde boek, maar de tweede waarvan ik hoop dat hij uitgegeven wordt) en zoals mede-schrijvers weten is het menselijk brein het meest creatief als het gaat om het vinden van smoezen.

Het daadwerkelijke schrijven is eigenlijk nooit het probleem. Eenmaal bezig is dat een van de heerlijkste bezigheden die er zijn. Maar beginnen met schrijven is erger dan een wortelkanaal behandeling.

Wat dat betreft doet schrijven me in zekere zin denken aan hardlopen. Daarvan zijn ook de eerste paar minuten het ergst, als je spieren nog warm draaien en nog niet op de lange-duur reserves draaien. Het grote verschil tussen hardlopen en schrijven is dat ik dat nooit van mijn leven zal omschrijven als ‘een heerlijke bezigheid’.

De tijd die ik in internet forums steek kon ik in het begin tot op zekere hoogte nog aan mezelf verkopen als een ‘warming-up’. Door korte, briljant geargumenteerde posts te formuleren dwong ik mijn brein om in ‘schrijfmodus’ te gaan.

De grote valkuil bleek dat hoe meer tijd ik in deze ‘warming-up’ stak, hoe meer het me begon te schelen wat de antwoorden waren. Voor ik het wist was ik tot diep in de nacht aan het ruziën met een Zweed, een Duitser en een Brit over het bestaansrecht van een virtuele schildpad in een online computerspel. Dan komt er toch een moment dat je lang en diep nadenkt over waar je in ‘s hemelsnaam in verzeild bent geraakt.

Het is op zich al erg genoeg dat ik de nuances van een dergelijke schildpad-discussie begrijp. Erger is dat ik er ook nog een mening over heb.

Maar aan de andere kant zijn er ook mensen die het om mij volslagen onbegrijpelijke redenen belangrijk vinden om te weten of Ajax heeft gewonnen, daar tijdschriften over lezen en er misschien zelfs online over ruziën.

Misschien valt het dus nog wel mee met mij.

P.S.: Deze column is wat later vanwege een bijzonder belangrijke reactie die ik moest geven op iemand die beweerde dat een zwaard met +15 ‘might’ minder goed is dan een met ‘+15 willpower’. De sukkel.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *