Zo Hollands

Ik wil dat de kok van het Wokrestaurant me aardig vindt. Of in elk geval dat hij niet denkt dat ik ‘ook weer zo’n Hollander’ ben. Om me heen zie ik mensen die hun bord bij hun eerste ‘loopje’ helemaal vol laden. Bergen vlees en met mazzel wat groente voor de sier. En daar moet dan steevast ‘zoetzure saus’ overheen.

Ondertussen pak ik heel bewust een paar plakjes van dit of dat, probeer de juiste groentes voor zowel kleur als smaak te vinden, en als de kok vraagt ‘wat voor saus’ dan neem ik steeds wat anders. Terwijl ik het bord aan hem geef, hoop ik dat ik ook weer niet te weinig in een keer heb genomen. Dat hij niet denkt: “Allemachtig, zet je me daarvoor aan het werk? Enig idee hoe heet die brander is?”

Terwijl mijn gekozen porties eerst in het kokend water gaan, en vervolgens met olie en saus in de wokpan landen, vraag ik me af of ik nu iets moet zeggen. Zou zo’n man het op prijs stellen als ik iets over het weer zeg? Vreselijk… hoort hij vast dagelijks. En over de hitte van de wokvlam durf ik helemaal niets te zeggen. Ik stel me voor dat dat net zoiets is als tegen een postbode zeggen dat zijn tas vol brieven zit. Of tegen een conducteur dat de trein weer vertraging heeft.

Er hangt dan dus een moment lang een stilte, enkel onderbroken door het sissen van de zorgvuldig door mij uitgekozen groenen, vlees en ‘Gong Bao saus’ (scherpte: twee pepertjes). Als het eten eindelijk op mijn bord wordt geschept (nou ja, eindelijk, twee minuten later) loop ik langs het ‘warme buffet’ waar ik dan nog wat babi pangang en nasi opschep, en me helemaal ‘zo Hollands’ voel. Kan ik dan niet eens wat heel anders proberen? Doe ik dan dus ook meteen, als tegenwicht. Om uiteindelijk (nog Hollandser) met een volgeladen bord bij de tafel terug te komen.

Terwijl ik ga zitten neem ik me al voor om het bij mijn volgende loopje beter te doen. Volgende loopje? Damn. Da’s zo Hollands…Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *