Wat moeten we nog met Apple’s iBooks?

Even een serieuzer post van mij, over electronisch lezen…

Het valt me op dat ik lang zat te wachten op de iBooks store op mijn iPad. Het leek me geweldig om net zoals in iTunes impulsaankopen te doen uit een grote online boekwinkel. Helaas is deze winkel al tijden ‘tijdelijk’ gevuld met rechtenvrije boeken, zoals het verzamelde werk van Jules Verne, Johnathan Swift en andere schrijvers die niet zo heel actueel meer zijn. Rechtenvrij wordt een boek namelijk pas 70 jaar na het overlijden van de schrijver.

Apple stelt namelijk dat er ‘onvoldoende aanbod’ is in Nederland om de winkel te lanceren.

Even leek er licht te schijnen aan het einde van de tunnel, toen het Centraal Boekhuis probeerde om een deal met Apple te sluiten. Dit ketste echter al snel af op Nederlandse uitgevers die blijkbaar niet zitten te wachten op hogere verkoopaantallen.

Dit zat me allemaal dwars. Ik wilde boeken lezen op de iPad. Tot ik opeens besefte dat er talloze mogelijkheden zijn om dat te doen. Mijn eigen roman bijvoorbeeld is er gewoon op te lezen als je hem koopt bij eboek.nl of Bol.com. Er zijn nog meer webwinkels die boeken leveren in door de iPad leesbare (ha ha! Woordspeling!) formaten. Bol.com is zelfs al bezig met een iPad applicatie a la iBooks waarin de gebruiker al hun beschikbare e-boeks kan kopen.

Om de een of andere reden voelt het voor veel gebruikers toch als ‘een probleem’ dat die aanschaf niet mogelijk is via iBooks. Voor mij voelde het in elk geval zo: alsof het ‘niet echt’ is zonder dat de officiële Apple applicatie ‘meedoet’.

En dat is natuurlijk grote onzin. Sterker: alle berichten suggereren dat hetzelfde boek straks in de iBooks store duurder is dan bij een van de eerder genoemde webwinkels. Wat is dan de meerwaarde als straks iBooks in Nederland uiteindelijk met een volwaardig assortiment van start gaat?

Ja, natuurlijk, als iFan wil ik graag met al mijn digitale aankopen onder Apple’s paraplu zitten. Maar wil ik daar nog op wachten? En even op zijn Hollands: in de regen zitten is goedkoper.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *