Een Paars Kerstfeest

Geweldig, die spotjes van Jort Kelder op de radio. De ex-hoofdredacteur van Quote neemt stelling tegen Foie Gras. Dit is een bepaald soort paté waarvoor eenden eten in hun strot geduwd krijgen om hun lever snel te laten zwellen. Ik moest heel erg aan deze spotjes en vooral deze manier van geforceerd voeren denken toen ik vanmiddag door de Albert Heijn liep.

Paars is allesoverheersend. Paars is de kleur van de luxe ‘excellent’ producten van AH. Wild, gevogelte, tientallen toetjes, hapjes, drankjes en ‘benodigdheden’. Zoals speciale ‘amuse glaasjes’, toetjes bakjes, borden, bestek, glazen.

Die paarse kleur is niet toevallig. Paars komt over als ‘exclusief’. Als iets wat eigenlijk heel duur is, maar bij inspectie slechts enkele euro’s duurder blijkt dan hetzelfde product zonder paarse verpakking.

Het paarse bombardement is onontkoombaar. Al dat excellente eten en die excellente accessoires zijn volgens Albert Heijn onmisbaar. Uiteraard, want de rest van het jaar staat ‘s avonds een grote trog op tafel, waar de gezinsleden met de handen in graaien. Niemand heeft borden, glazen of bestek in huis. En amuses slobberen we uit houte nappen. Nee, dat doen we niet met kerst. Dan gaan we ‘paars’.

Wie mijn stukjes vaker leest, weet vast dat ik dol ben op kerst en alle sentimentele gedoe wat daar bij hoort. Het kan me eerlijk niet meer zo veel schelen of het een Christelijke assimilatie van oude Germaanse tradities is. Voor mij is het een moment in de winter dat het buiten heel koud en donker is en je het binnen dus warm en licht maakt. Met een kerstbrood, foute kerstmuziek en minstens een keer de film Gremlins.

Wat het voor mij niet is, is een moment om me volslagen ongans te eten. Wat mij brengt bij het begin van deze column. Ongans. Het lijkt er op dat supermarkten ons zien als iets wat in korte tijd vetgemest moet worden. In plaats van dat een Franse boer ons in de houdgreep neemt en met een stok eten naar binnen duwt, worden we psychologisch met paarse en excellente dozen vastgegrepen en volgestouwd.

Waar ik me zo over opwind?

Hoe moet ik [lelijk woord] met al dat lekkers overal die tien overtollige kilo’s kwijtraken?Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *