Sneeuw ‘es in

Ik droom er wel eens van: ingesneeuwd raken. Anderhalve meter voor de deur, en voldoende proviand in huis. Lekker met mijn vriendin en de katten veilig binnen. Geen postbode die blauwe enveloppen bij zich heeft (heerlijk trouwens, zo’n recente TNT staking) en een excuus om ongestoord een boekje te lezen of zo.

Maar in Nederland sneeuwen we niet in. Zelfs nu ik uit het raam kijk, en het met bakken uit de lucht valt, weet ik dat er morgen vast hooguit een luizige dertig centimeter ligt. Nederland heeft zelfs op zijn strengste winterdagen niet genoeg sneeuw voor een fatsoenlijke sneeuwloopgraaf, zoals ik als kind altijd wilde maken na het zien van The Empire Strikes Back. Hooguit een miserabel sneeuwfort met een stapel sneeuwballen. Of een paar artistiek bedoelde sneeuwpoppen zoals mijn vriendin en ik vorig jaar produceerden.

Ik weet ook wel waar mijn hang naar enorme hoeveelheden sneeuw vandaan komt: de Donald Duck. In Duckstad heb je namelijk echte seizoenen. Als het daar sneeuwt dragen Donald en de neefjes sneeuwschoenen die er uitzien als tennis rackets. In mijn 37 jaar op deze wereld heb ik nog nooit een sneeuwschoen in de vorm van een tennis racket in het echt gezien. Laat staan nodig gehad.

De neefjes verdienen ook geld bij met sneeuwruimen. En dan hebben we het niet over een straatje vegen en wat zout strooien. We hebben het hier over sneeuw die drie keer zo dik is als Kwik (of Kwek of Kwak) hoog is. Het is kinderarbeid waar de inspectie in ons land rigoureus een einde aan zou maken.

Duckstad heeft ook altijd een witte kerst. Iets dat ik sinds 1979 niet meer heb meegemaakt en me ook niet bewust kan herinneren. Ons klimaat koketteert altijd met halfslachtige sneeuwbuitjes om dan precies op 23 december met flinke dooi aan te komen.

Ons klimaat rotzooid wat dat betreft maar wat aan. Het heeft geen enkele zin om op de kalender te kijken om een inschatting te maken hoe het weer is. Sneeuwbuien in april. Zonder jas buiten in november. En sneeuw die volgens mij straatvrees heeft.

Ons klimaat is een eikel.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *