De highest soort tech

In 1985 had ik een C16 thuiscomputer. Dit grijs/zwarte apparaat had zestien kilobytes geheugen, en was in staat om hoge resolutie beelden van 320 bij 200 pixels op het scherm te toveren. Het had een volledig toetsenbord en werd via de RF ingang aan de TV gekoppeld. Het is nu 2010. Vijfentwintig jaar later. Mijn oude mobiele telefoons, die ongebruikt in een la liggen, zijn oneindig krachtiger dan die C16. Mijn iPhone, met zijn aanraakscherm, zestien Gigabyte opslag en permanente internet verbinding is, zeker vergeleken met 1985, een onmogelijk apparaat.

Wat mij verbaast, is dat ik hier niet zo vaak verbaasd over ben. Zonder er bij stil te staan check ik ‘s ochtends op mijn telefoon of iPad mijn e-mail. Ik kijk met mijn vriendin films op een HD scherm. Ik speel online games met mensen van over de hele wereld.

Gisteravond keken mijn vriendin en ik Robocop. Ze had hem nog niet gezien, en aangezien ze Starship Troopers geweldig vindt, wist ik zeker dat ze ook deze Verhoeven film wel zou waarderen. Dat was ook zo. En terwijl we de avonturen van Murphy/Robocop gadesloegen, kwam er een typisch ‘plot device’ in beeld: een handcomputer waarop de boeven Robocop konden traceren.

Dit was in verschijningsjaar 1987 net zo zeer Science Fiction als het idee van een cyborg. Want hoewel het Amerikaanse leger al in de jaren ‘70 begon met het ontwikkelen van een GPS satellietnetwerk, was een navigatie apparaat ter grote van een doosje sigaretten, enkel bestaande uit een beeldscherm, uiteraard ondenkbaar. Het apparaat waarmee de boeven achter Robocop aanjagen ziet er overigens ook nog eens uit als een heel lelijk prototype van een iPhone.

Wat ik uitermate charmant vind van dit apparaat in Robocop, is dat de boeven deze ‘tracker’ alleen in handen krijgen omdat ze connecties hebben met een zeer rijk hightech bedrijf. Want hoe zou een boef, zelfs al is hij een rijke drugshandelaar, anders ooit zoiets kunnen bezitten? We hebben het hier over de highest soort tech denkbaar! Niet iets wat iedere schlemiel zomaar op de hoek van de straat kan kopen!

In 2010 heb ik inmiddels Find My iPhone geactiveerd op zowel mijn iPad als mijn iPhone. Op elk van deze apparaten kan ik zien waar de andere zich op dat moment bevindt. Voor het geval dat ik mijn telefoon kwijt ben. Of dat hij gestolen wordt door boeven.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *