Twitcapolyps

Donderdagmiddag besef ik dat er nog steeds geen column is voor vrijdag. Ik heb ook geen ideeën. Om toch het gevoel te hebben dat ik productief bezig ben, morrel ik wat ‘onder de motorkap’ van mijn site. Gewoon eens kijken wat voor nieuwe dingetjes ik toe kan voegen.

Mijn oog valt op een tooltje met de naam Tweet Old Posts. Het programma belooft hogere bezoekersaantallen met een heel simpele oplossing: om de zoveel uur stuurt het een willekeurige link van een van mijn oude columns naar Twitter. Ik kan zelf de interval instellen om te voorkomen dat mijn blog aan het spammen slaat.

Installeren gaat in één klik. Instellen duurt wat langer. Ik geef het programma de opdracht om eens in de vier tot acht uur iets op Twitter te plaatsen. Niemand kan dat toch als spam opvatten? En ik kan het altijd nog terugschroeven naar acht tot twaalf uur als het me niet bevalt. Als er iets is waar ik een hekel aan heb zijn ongevraagde automatische tweets.

Ik druk op ‘save settings’ en vervolgens gebeurt er helemaal niets. Het bedieningspaneel van Schrijversblok bevriest. Ik probeer de pagina te verversen, wat niets oplevert. Andere onderdelen van het paneel doen het nu ook niet meer. Ik slik een licht gevoel van onrust weg en probeer de site te laden. Een database foutmelding verschijnt.

Iets meer paniek nu. Ik probeer mijn andere site op te roepen: writeaboutgames.com. Ook daar verschijnt dezelfde database foutmelding. Dit is niet goed. Dit is erg fout. De online helpdesk van mijn provider blijkt gesloten. Dan maar een mailtje hun kant op in de hoop dat ze het zien.

Vrijwel meteen krijg ik antwoord:

U bent ons voor. Uw eigen domein was hier de oorzaak van.

Uw account zorgde ervoor dat de webserver diverse malen niet meer bereikbaar was de afgelopen periode. Hierdoor is uw account op non-actief gekomen om het geheel down gaan van de server te voorkomen en nog meer overlast voor andere websites te voorkomen.

Hè? Wat? Hoe?

Dan valt mijn oog op mijn Twitter applicatie, waar nu heel wat boze berichten verschijnen. Nu zie ik wat er is gebeurd.

In een paar seconden heeft het programma geprobeerd om links naar AL mijn columns TEGELIJKERTIJD naar Twitter te sturen.

In mijn poging om op subtiele wijze wat meer lezers naar mijn site te lokken heb ik in een oogwenk bijna vierhonderd mensen tientallen links gestuurd en daarmee bijna een complete webserver uit de lucht gehaald.

Overigens is niet iedere reactie die ik krijg op Twitter boos over deze stortvloed. Enkelen van hen beklagen zich dat al die links het niet doen…

In elk geval krijg ik na even mailen met mijn provider de controle over mijn site terug. Als ik wat ik net heb gedaan NOOIT meer doe.

Afgezien van het verliezen van twee Twitter volgelingen is de schade beperkt. En nu ik er zo over nadenk leverde het me weer wat stof voor een column op… Eens kijken wat ik morgen dan eens aan software kan installeren…Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *