Het Download Dilemma

Ik zit met een ethisch dilemma. Stel, ik download wel eens een aflevering van een tv serie zonder er voor te betalen. Is dat fout? Zo op het eerste gezicht is het antwoord simpel: ja, dat is fout. Je moet immers betalen voor wat je gebruikt. Maar het is, als je er over nadenkt, niet zwart-wit. Sterker nog: ik denk dat dit zogenaamde ‘foute downloaden’ de sleutel is voor een veel beter gebruik van het medium TV.

Eerst even dat ethische dilemma in vier stappen:

1) Stel, ik neem een aflevering van een TV serie op van de BBC, op een DVD recorder. Dat mag. Geen discussie.

2) Stel, ik ben vergeten die aflevering op te nemen, maar een vriend van mij heeft dat wel gedaan. Ik leen die DVD. Dat mag. Geen discussie.

3) Stel, ik ben die aflevering vergeten op te nemen, en die vriend van mij ook. Maar een vriend van mij in Engeland heeft dat wel gedaan. Hij is zo vriendelijk om mij zijn DVD te sturen. Dat mag, toch?

4) Stel, zowel ik, als mijn vrienden in Nederland en in Engeland zijn vergeten die aflevering op te nemen. Een volslagen vreemde heeft hem echter wel en biedt hem op internet aan via Bittorrent. Dat mag niet. Waarom niet?

Opeens is het niet zo zwart-wit meer. Want ik had in theorie die aflevering zelf op kunnen nemen (of kunnen kijken) toen hij werd uitgezonden. Nu doe ik het later, dankzij iemand anders die zo vriendelijk was om hem op internet te zetten na het uitzenden.

Nu heb ik het in het voorbeeld over de BBC, een omroep waar geen reclame wordt uitgezonden. Als dezelfde serie nou wel reclame onderbrekingen heeft, is de situatie dan anders? Immers, de adverteerders betalen voor het uitzenden van de aflevering omdat er veel mensen naar kijken, die zo hun reclames zien. Mensen die een aflevering via Bittorrent aanbieden halen altijd alle reclame onderbrekingen er uit.

Maar er zijn apparaten (zoals TiVo in de VS) die automatisch bij het opnemen van een TV programma de reclame er uit filteren. Het is volkomen legaal om dit te doen. Vervelend voor de omroep, maar volkomen legaal. Een low-tech oplossing zou zijn de kamer verlaten ieder moment als er reclame is. Heb ik dan een misdaad gepleegd? Uiteraard niet.

Natuurlijk, ik snap wel dat omroepen graag willen dat zo veel mogelijk mensen tegelijk naar een uitzending kijken, zodat ze makkelijk reclame zendtijd aan adverteerders kunnen verkopen. Maar mijn leven voegt zich steeds minder naar de uitzendschema’s van de zenders. Ik heb niet altijd om half negen tijd om naar iets te kijken. Dat zou ik liever ‘s middags of ‘s ochtends doen.

Ik kan me daarom niet voorstellen dat TV in zijn huidige vorm blijft bestaan. Ik voorspel (hoop op) een systeem waarbij ik een abonnement neem op een zender, die een pakket series aanbiedt. Iedere week vullen ze de catalogus aan met de nieuwste afleveringen. De oude blijven beschikbaar. Ik kan er ieder moment van de dag voor kiezen om een beschikbare aflevering te kijken, al dan niet met reclame onderbreking (hoger abonnementsgeld voor minder of geen onderbrekingen). Bepaalde uitzendingen zoals het journaal en live events (sportwedstrijden) zijn uiteraard gewoon live te zien. Maar alles wat geen onmiddellijke actualiteit heeft zit in je a la carte pakket.

Ik ben er van overtuigd dan minstens de helft van de huidige ‘illegale’ downloads daarmee verdwijnt. En stiekem denk ik dat het misschien wel volledig naar de marge verdwijnt. Want een a la carte systeem zoals ik hier beschrijf voorziet in een behoefte die heel veel mensen blijken te hebben, en nu alleen maar op ‘illegale’ wijze kunnen bevredigen. In plaats van downloaders als criminelen te zien, zouden mediabedrijven ook eens goed kunnen kijken naar de manier waarop gewone mensen graag media willen consumeren. De omroepster en Loekie zijn inmiddels al verdwenen. Wanneer kan de TV gids ook de deur uit?Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Volkomen met je eens, Harry. Volgens mij behoeven deze regelingen een nieuwe paradigma, want zoals je zelf al aankaart botsen de verouderde wetten met de moderne technologische mogelijkheden en instellingen van de mens.

  Daarnaast is er nog een categorie van bijvoorbeeld tv-series die niet in Nederland worden uitgezonden, maar toch wordt het downloaden niet op prijs gesteld. Waarom niet? De potentiële winst ligt immers toch op 0.

 • Harry says:

  Precies. En als ze al die series voor 1 of 2 euro verkopen via een on demand service, is die winst er wel.

  Ik betaal er graag voor als het in mijn gebruikspatroon en levensritme past.

 • Berend Jan says:

  Toch blijven er omroep specifieke programma’s bijvoorbeeld de miniseries van Dune die alleen VIA DVD verkoop/download te verkrijgen zijn. Aangezien er veel themazenders niet in NL uitzenden. ben je dus een stuk content aan het binnen halen die niet voor Jou werelddeel is bestemd, of waarbij de rechtenverdeling anders is gedaan. Het blijft een raar wespennest van regels, gevoelens en etische vragen.

  Bovendien download je vaak niet één aflevering maar gelijk een hele serie in rend.

 • Harry says:

  @Berend Jan

  Dat iets niet voor ‘mijn werelddeel’ bedoeld is, is op geen enkele manier mijn probleem, toch? Bedrijven willen dolgraag hekjes om dingen heen zetten maar zo werkt de wereld niet meer. Ik snap best dat er allemaal distributie kanalen actief zijn (omroepen) die graag die hekjes willen handhaven omdat ze anders hun bestaansrecht verliezen. Maar dat is een bij voorbaat verloren strijd. Als een organisatie niet nodig is, verdwijnt hij.

  Wat betreft rechten: iedere maker moet betaald krijgen voor zijn werk. Krijgt een maker meer betaald als minder mensen zijn werk legaal kunnen zien?

 • Berend Jan says:

  Ik kan me ook voorstellen dat je als BBC graag je programma verkoopt aan andere landen en verkoopt, voordat je het zelf uitzend en het na 20 minuten online staat. Dat is het probleem met de wereldtaal zijn iedereen spreekt internet engels, Tv roemenië heeft minder last van dit probleem denk ik.

  • Harry says:

   Ja klopt helemaal wat je zegt. Maar dat is ‘oude wereld denken’. Internet is grenzeloos dus bedient de BBC in ‘mijn’ visie gewoon rechtstreeks de hele wereld door hun programma’s on demand te leveren.