What’s in a name

Een tijdje geleden ontdekte ik dat er een serie boeken bestaat over een detective met de naam Harry Hole. Dat was voor mij reden genoeg om een deeltje aan te schaffen (al heb ik het nog niet gelezen). Ik wil dat namelijk onmiddellijk steunen. Al was het maar om af te komen van de Google vloek dat ieder die op mijn naam zoekt, duizenden hits krijgt met de frase “Harry, hol mal den Wagen”

Het succes van Harry Hole begint al zijn vruchten af te werpen. Onlangs kreeg ik een goedmoedige tweet toegezonden met het verzoek om een mysterie op te lossen, want, you know, mijn naam lijkt op die van een held! Dat is al een hele verbetering dan de associaties die mijn naam doorgaans opriep op de lagere school, op het moment dat de minst intelligente klasgenootjes wel heel erg voorop liepen als het op rijmen aankwam.

Gezien mijn ervaring met pubers toen ik er zelf nog een was, besloot ik tijdens mijn stage (als dramadocent) dat het onverstandig was om voor een klas vol 14 jarigen te gaan staan en te zeggen: “Hallo, ik ben jullie nieuwe leraar Harry Hol.”

Ik had daarom een feilloos plan bedacht.

Aan het begin van de les ging ik rustig en zelfverzekerd voor de klas staan. Ik glimlachte en maakte oogcontact, terwijl ik alleen zei:

“Hallo, ik ben Harry.”

Waarop de gehele klas, zonder zich een seconde te bedenken, als één man zong: “Harry is de schrik van elke cowboy, Harry is de allerwildste hengst!”

Op zo’n moment besef je dat je het niet kan winnen. Maar gelukkig is er nu Harry Hole, die hopelijk nog een lange reeks geweldige avonturen gaat beleven, en zo mijn naam eindelijk het cachet geeft dat het verdient en tenslotte de Derrick one-liner geheel uit Google verdringt.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *