iEunuch

Er was geen live videoverbinding van Apple’s nieuwe onthulling, dus moest ik het doen met een ‘live blog’ wat wil zeggen dat ik iedere 30 seconden een webpagina handmatig moest verversen, in de hoop dat er weer nieuwe informatie bekend was. Ik zat aan de computer gekluisterd, zoals je kleine jongetjes in films met hun oor tegen de radio ziet zitten.

De onthulling kwam al snel: de iPad. Onmiddellijk gniffelde het Engelstalige deel van het internet, omdat de naam in die taal associaties heeft met maandverband. Dat is overigens ook de reden dat de Senseo koffiepads in Amerika Coffee Pugs heten.

Nutteloze weetjes ten spijt: ik volgde via de website van Engadget zo langzaam maar zeker het verhaal van Steven Jobs, die mij en honderdduizenden andere geeks probeerde te overtuigen van de onmisbaarheid van de iPad. En dat lukte hem niet.

Wat mij het meest teleurstelde, was dat er helemaal geen sprake was van nieuwe innovatieve technologie.

De iPad is een iPod Touch met een groot scherm. Je kunt daar lang over praten of kort, dit is wat het is. Op zich een mooi apparaat, maar zo lang het niet meer is dan een XL versie van een al bestaand ding, kun je niet spreken van een revolutie.

In mijn stoutste dromen zou de Apple tablet een totaal nieuw scherm hebben, dat de vloer aan veegt met E-Ink. Een scherm dat snel en gedetailleerd is, zonder backlight en zo rustig als papier. In plaats daarvan is het een iPod Touch scherm, wat echt niet zo prettig leest. De Kindle kan voorlopig nog rustig ademhalen.

Verder draait het apparaat met hetzelfde operating system als de iPhone en iPod Touch. Heel leuk dat ik al die programma’s uit de appstore kan draaien, maar dat kan ik nu dus ook al. Zo’n groot scherm en zo veel extra processorvermogen, en toch kan de iPad niet meer dan het telefoontje in mijn achterzak? Daar is iets flink mis.

Tenslotte is het ding wel erg duur. Vooral als je nagaat dat de goedkoopste versie van 499 dollar geen 3G internet heeft. Daar moet je 130 dollar voor bijbetalen. Nu weet ik uit ervaring dat een iPod Touch buiten bereik van een wifi punt in feite gecastreerd is. Wil ik dan 499 dollar betalen voor een grotere iEunuch?

Ik was dan ook teleurgesteld na het zien van de iPad. Wat niet wegneemt dat er een wil. Nu.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Henri Koppen says:

  Dag Harry,

  Exact mijn gedachten over de iPad behalve de prijs. Een Iphone is een stuk duurder dan de iPad, een IPod touch is ook iets van 269 euro. Als de dollar prijs netjes omgezet wordt naar euro’s is dat 349 euro. Uiteraard zal dit niet gebeuren en voorzie ik een prijs van 499 euro voor de 3G versie. Al met al vind ik de prijs niet een direct struikelblok. Een sony e-reader touch (wat best een belabberd apparaat is) kost ook 299 euro. En als ik 500 bladzijden heb omgeslagen moet ik ook die weer opladen.

  Maar verder: Het artikel vind ik precies goed!

  • Harry says:

   Ik hoop dat Apple nog iets achter de hand heeft. Dat iPhone OS 4.0 dingen mogelijk maakt op de iPad die echt revolutionair en ‘magical’ zijn.