Mijn ontmoeting met Ramses Shaffy

Vandaag hoorde ik dat Ramses Shaffy is overleden. Ik heb hem een keer ontmoet. Hoe dat ging beschrijf ik in het volgende waar gebeurde verhaal:

Heel wat jaren geleden (we schrijven eind jaren 90) was ik er vast van overtuigd dat ik musical ster zou worden. Ik deed theaterschool en had tot mijn grote euforie een minuscuul rolletje gekregen in de musical Jack the Ripper. Een van de hoofdrolspelers was Ramses Shaffy.

Op de eerste repetitie, waarbij het script voor het eerst werd gelezen door de cast, was Shaffy ook aanwezig. Ik zat op een afstand bij de andere figuranten, en was ondanks mezelf onder de indruk. Dit was Ramses Shaffy!

Het werd lunchpauze en de meeste acteurs gingen op het binnenplaatsje zitten van de school waar we repeteerden. Ik liep ook naar buiten en wist een moment niet waar ik zou gaan zitten. Ik kende nog niemand van dit gezelschap. Ramses Shaffy zag me staan twijfelen en gebaarde naar me.

“Kom zitten! Hier is nog plek!”

Ik gloeide van trots. Ramses Shaffy vroeg mij om naast hem te komen zitten… Ik wist het zeker: dit was een van die historische momenten die ik me later nog zou herinneren als ik mijn eerste Tony Award zou ontvangen.

Shaffy keek me aan en zei: “Ik zal jou eens wat vertellen…”

Nou ging het komen. Dat advies dat ik altijd mee zou dragen.

“… weet jij dat de dokter mij een hele nieuwe heup heeft gegeven?”

Hoe reageer je op zoiets? Ik staarde hem aan. Dit interpreteerde hij waarschijnlijk als onverdeelde interesse.

“Ja, dat komt door een valpartij… Ik was thuis en om de een of andere reden verloor ik mijn evenwicht… Ik viel tegen mijn piano aan!”

Mijn brein draaide overuren. Hij keek me vol verwachting aan, alsof ik nu iets moest zeggen. De anderen om ons heen waren nu ook stil. Ze hadden met evenveel verbazing naar Ramses’ verhaal geluisterd als ik, en keken nu onwillekeurig naar mij.

“Hoe liep het af met de piano?” vroeg ik.

Shaffy rolde geirriteerd met zijn ogen. “Piano? man, ik heb weken in het ziekenhuis gelegen!” Hij wendde zich af en vertelde de rest van zijn verhaal (over de operatie en het ziekenhuis, vooral) aan de rest van de groep.

Veel weet ik daar niet meer van. Het enige wat ik wist was dat ik een vuurrood hoofd had, en daarna nooit meer naast Ramses Shaffy wilde zitten, al smeekte hij me er om.

Als je je overigens afvraagt waarom je nooit gehoord hebt van de musical Jack the Ripper, dan komt dat omdat de voorstelling nooit is opgevoerd. Financiële problemen bezorgden de show een nekslag voor de repetities waren afgerond.

En mijn grote doorbraak als musicalster? Tja…Leuk? Lees dan ook deze:

    Geen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *