Ecosysteem

Mijn vriendin is vegetariër en erg pro-eco. Zelf ben ik van huis uit meer een ‘woensdag gehaktdag’ type, gecombineerd met ‘lopen doe je van en naar de auto’. Je zou denken dat dit relationeel gezien misschien niet de beste combinatie is, maar al ruim acht jaar gaat dat prima.

Uiteraard blijven er grensgeschillen bestaan.

Als ik ’s ochtends de gekookte worst in plakjes snijd voor mijn lunchpakketje, resulteert dit onvermijdelijk in (dramatisch aangezette) blikken van afschuw. Mijn verdediging, dat haar biologische notenpasta er in mijn ogen uitziet als iets wat de bouvier van de buren heeft achtergelaten, houd ik wijselijk voor me. Zo vermijd ik een discussie over dierenleed, en als de boterham in het zakje zit kunnen we weer verder met een gezellig ochtend. Het is een delicaat evenwicht. Een gezond ecosysteem, zeg maar.

Natuurlijk heb ik in de loop der jaren wel wat water in de wijn gedaan. Probleem is namelijk dat ik diep in mijn hart eigenlijk vind dat ze gelijk heeft. Er is geen ontkomen aan: biologische boeren belasten het milieu echt minder. En het is natuurlijk beter om iets te kopen wat met minder dierenleed tot stand is gekomen. Bovendien is ieder product waarmee ik geen (iedere week iets dramatischer aangezette) blikken van afschuw mee over me afroep, die extra prijs wel waard. Ik wil dus heus wel.

Maar al die goede voornemens (al dan niet onder lichte relationele druk) worden niet echt geholpen door onze plaatselijke supermarkt. Want hoewel ik, bijvoorbeeld, achtenzestig soorten wijn in het schap zie staan, is er daarvan maar één ‘eco’. Broodbeleg? Pindakaas van rotsachtig tot glijmiddel. Aantal eco? Eén. Groente. Soep. Kaas. Steeds slechts één [lelijk woord] eco! Alsof ‘eco’ een smaak op zich is.

Dus met ecologische (en kritiekblikkenvrije) boodschappen veroordeel ik mezelf tot het hebben van geen keus. Dus koop ik zo veel mogelijk biologisch. Ik houd namelijk van mijn vriendin. En dus is er geen keus.

[Dit was mijn inzending voor de nrc.next column wedstrijd over duurzaam leven. Ik werd derde!]Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *