Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Het is pauze en ik zit in de koffiehoek wat te drinken en probeer me in mijn boek te verdiepen. Tegenover me zit een donker meisje met een mediterrane uitstraling, die overduidelijk een gesprekje wil aanknopen.
“Ik ga trouwen,” zegt ze. Ze straalt er bij.
“Goh wat leuk,” zeg ik.
“Ja, maar het is wel een gedoe hoor!” zegt ze met een zucht. “Al dat geregel! Al die dingen die nog op tijd moeten worden gedaan…”
“Kan ik me voorstellen,” knik ik. Het is duidelijk te zien dat ze er helemaal niet tegenop ziet en dat ze ‘al dat gedoe’ eigenlijk fantastisch vindt. En het is ook duidelijk dat van lezen niks meer gaat komen, want er valt kennelijk nog zó veel te regelen dat iedereen dat moet horen. Ik moet er van binnen om grinniken, dus ik klets lekker met haar mee. Over de familie die allemaal wel op die ene dag moeten kunnen… Over de verschillende gerechten… Over de receptie…
“Is inderdaad een boel werk,” ben ik met haar eens. Het valt me op dat ze een stuk jonger is dan ik. Uit nieuwsgierigheid vraag ik naar haar leeftijd.
“Tweeëntwintig,” zegt ze. En ongevraagd voegt ze daar aan toe: “Jong hè? Maar dat is heel gewoon in onze cultuur.”
Ik trek een wenkbrauw op.
“En welke cultuur is dat dan?”
Ze kijkt me met grote ogen aan. Het is alsof ik haar zojuist heb gevraagd of de bruidegom een krokodil is.
“Turks!” zegt ze, met een geschokte stem.
“Ja, hoe moet ik dat nou weten?” zeg ik. “Dat kan ik toch niet aan je zien?”
“Nee?” zegt ze met zo mogelijk nog meer verbazing in haar stem.
“Ja, hoor es, ik zie ook wel dat je huid donker is…” Natuurlijk zie ik dat. Ik ben niet zo’n type die zegt dat hij ‘geen kleur ziet’. Natuurlijk wel. Niks geen doorgeslagen politieke correctheid. “…Maar dan kan je ook Spaans zijn of Marokkaans,” ga ik verder. “Of Zwols of Brabants. Hoe moet ik nou weten welke cultuur je bedoelt?”
Het is overduidelijk dat ze mij onbegrijpelijk dom vind.
“Nou,” zegt ze hoofdschuddend, met grote, verbijsterde ogen. “Ik geloof dat ik maar weer aan het werk ga.”Leuk? Lees dan ook deze:

    Geen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *