Afvalrace

Wat een wreed universum. Het einde van het jaar bestaat uit toastjes, drank, diners en heel veel hapjes. We waggelen van de kerstkalkoen naar de bergen appelflappen en oliebollen, onderwijl angstvallig iedere spiegel en weegschaal vermijdend. Op 1 januari betalen we de prijs voor dit bacchanaal. Dan kunnen we onze ogen niet meer sluiten voor een broekriem die opeens een gaatje minder dicht kan. De buik inhouden heeft geen zin meer. En van de ene op de andere dag wordt van ons verwacht dat we ‘ons leven beteren’. Stoppen met roken. Stoppen met drinken. Gezonder leven. Afvallen. En ieder jaar trekt er weer een stoet dieetgoeroes aan ons voorbij. Atkins is nog niet aan een hartvervetting overleden, of er staat een nieuwe wijsgeer op met hét antwoord voor een slanke lijn. De populaire (en ironisch genoeg zwaarlijvige) dr. Philip McGraw, bekend als ‘Doctor Phill’ van televisie, meent ook al raad te weten. Eerst was er al het ‘Voel je goed in je lijf’ boek. Nu komt de man die altijd gelijk heeft met het ‘Voel je goed in je lijf kookboek’. Recepten voor het hele jaar door, om gezond te worden en te blijven, worden afgewisseld met uitleg over, inderdaad, gezond worden en blijven. Het is niet veel nieuws wat dr Phill te bieden heeft. Gezond leven betekent voldoende bewegen en niet iedere dag naar de Mac. Tja, daar hebben we geen boek voor nodig. Wat wel prettig is, is dat een boek als dit het gevoel geeft dat je er niet alleen voor staat. Phill neemt je bij de hand en praat net zo lang op je in tot je inderdaad gaat geloven dat die slablaadjes net zo lekker zijn als een chocoladegebakje. En hoewel de tips al honderd keer eerder zijn gegeven, blijft de boodschap van de doctor een goede. De recepten zien er inderdaad eenvoudig en haalbaar uit. Misschien dat ik er zelf dan ook maar weer aan moet geloven: de keuken in met dit kookboek, in de hoop dat er geen broccolisoep in staat. En dan naar buiten: joggen in de winterkou. Zucht. Wat doen we onszelf aan. Misschien moet ik me gewoon voornemen dit jaar nog vijf kilo aan te komen. Dan kan het alleen maar meevallen.

Het voel je goed in je lijf kookboek
dr. Phillip McGraw
Paperback, 202 Pagina’s
Uitgeverij het Spectrum
ISBN: 9027422575Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *