Post traumatische stress

Ik ben me terdege bewust van het feit dat het nu volgende relaas wellicht vraagtekens plaatst bij mijn geestelijke competentie.

Begin 2012 besloot ik dat ik een e-reader wilde. Hoewel nog steeds ontzettend blij met de iPad, is dat apparaat gewoon maar een halve oplossing voor het lezen van boeken. Maar welke reader dan? Eigenlijk was daarop maar één antwoord mogelijk: een Kindle. De Kindle is de e-reader van het Amerikaanse bedrijf Amazon.

Het toeval wilde dat ik begin 2012 werd uitgenodigd om de gamestudio Blizzard te bezoeken in Irvine, California. Mijn eerste bezoek aan de VS stond dus uiteraard in het teken van veel research: wat kost een Kindle? Waar kan ik hem kopen? Doet hij het ook in Nederland? En is er een winkel die een Kindle verkoopt binnen bereik van het hotel waar ik in Irvine verblijf?

Eenmaal in Irvine, een soort Amerikaanse versie van Lelystad, bleek er inderdaad een ‘shopping mall’ in de buurt te zijn. De supermarkt ‘Target’ verkocht tot mijn grote opluchting ook Kindles. En andere e-readers. Andere, veel goedkopere e-readers. En aangezien ik op dat moment niet de rijkste freelance journalist was, besloot ik na een uur twijfelen (en daarmee gepaarde wanhoop van de Amerikaanse verkoopster) tot de aanschaf van de iRiver Story HD voor $49,- in plaats van de Kindle voor $139.

En ja, de iRiver Story HD is een prima apparaat, met slechts één fundamenteel gebrek: het is geen Kindle.

Dat bracht mij er een paar weken geleden toe om eindelijk de knoop door te hakken en een echte, officiële Kindle te bestellen.

Dit bleek nogal lastig, want het model dat ik nu ab-so-luut wilde hebben was de Kindle Paperwhite. Dit apparaat heeft een ingebouwd licht en nog wat andere technologische doorbraken die het ding gewoon onweerstaanbaar maken. Amazon weigerde een Paperwhite naar Nederland te sturen.

Gelukkig heb ik, als nu iets rijkere en internationaal opererende ZZPer, wat connecties. Dit is een deftige manier om te zeggen dat ik iemand ken in Canada, waar de Paperwhite óók niet verkrijgbaar is. Maar die vriend kent iemand in de VS, die bereid bleek om namens mij het apparaat te bestellen en het naar Nederland te sturen.

Jaren later kunnen wetenschappers die zich afvragen waar het met mij mis ging wijzen naar dit exacte moment.

Ik kreeg een ‘track & trace code’ van de Amerikaanse posterijen die enkel ontworpen leek om mij te reduceren tot een waanzinnig, schuimbekkend hoopje elende dat niets anders meer kan doen dan de track & trace website verversen om vervolgens te roepen: ‘De Kindle gaat de verkeerde kant op!’ of, een paar dagen later, ‘HOE LANG KAN DAT DING IN SAN FRANSISCO BLIJVEN!!?? IS HET OP FAMILIEBEZOEK OF ZO??!!’

Dit was echter een oase van volledige informatie vergeleken met de week daarna, toen het pakket aankwam in het Nederlandse sorteercentrum.

PostNL was desgevraagd zo vriendelijk om mij, na het geven van de Amerikaanse code, een Nederlandse tracking code te geven.

En ik was verrukt. Op donderdag kreeg ik te zien dat de Kindle op vrijdag al bezorgd zou worden! Leve PostNL! Leve… Wacht… wat? Zaterdag?

Want op vrijdag toonde de pakjespagina een bezorgdatum op zaterdag. De zaterdag dat ik weg moest voor een opdracht.

Een vriendelijk verzoek aan mijn vriendin om zaterdag thuis te blijven om het aan te nemen, resulteerde in een blik die duidelijk maakte dat ik het woord ‘Kindle’ nu echt te vaak had gebruikt, en het niet meer mocht uitspreken, tenzij ik een onmiddellijke en pijnlijke dood wenste.

Niet dat het wat uitmaakte. Zaterdag kwam en ging, en de PostNL pagina verzekerde me dat het pakje maandag zou arriveren tussen 8:00 en 10:00.

Een slapeloze nacht volgde, en om 8:00 op maandagmorgen deelde de PostNL site me mee dat het nu echt dinsdag zou komen.

De telefoniste van PostNL wachtte geduldig tot ik klaar was met mijn woedende en waarschijnlijk weinig samenhangde uitbarsting, en legde me uit dat de bezorgdatum op de site fictief is, zo lang het pakje nog niet door de douane heen was. Hoe ik dat had kunnen weten? Tja, iedereen weet dat toch?

Inmiddels heb ik bericht van USPS en van PostNL dat de Kindle door de douane heen is. En dat hij écht vandaag, woensdag, komt. Als ik nog even EURO 41,23 douane heffing wil betalen.

En daar zou ik nog niet mee zitten, ware het niet dat Amazon vorige week zijn beleid veranderde en de Kindle Paperwhite nu ook in Nederland bezorgt. Levertijd: twee werkdagen. Zonder importheffing.Leuk? Lees dan ook deze:

2 Comments

  1. Pingback: Een pak van mijn hart « Schrijversblok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.