Winkelen *is* niet leuk

Volgens (ik verzin dit niet) zelfbenoemd ‘shopoloog’ Chantal Riedelman moet winkelen weer leuk worden. Dat lees ik in een nieuwsbericht op de site van de NOS. Volgens Chantal moet het een ‘beleving’ zijn. “Kijk naar Amerika” zegt ze. “Daar kunnen mannen in de winkel sportwedstrijden op TV bekijken!”

Chantal is vermoed ik (en ik hoop dat ik hier niet op tenen trap) een vrouw. En zoals ik wel eens eerder heb proberen uitleggen, zijn mannen (ik hoop opnieuw niet op tenen te trappen) anders dan vrouwen als het gaat om winkelen.

Als wij in een winkelcentrum zijn, dan weten we naar welke winkels we willen en ook wat we daar willen bekijken. We weten ook van te voren precies hoe lang dat duurt en dat we wat we gaan bekijken a) niet kunnen betalen of b) niet kunnen verantwoorden aan onze partner. We vinden het kijken wel leuk, al was het maar om te checken of datgene wat we wilde zien nog bestaat. Gewoon, als geruststelling: ja daar is de gigantische plasma tv. Hee! Die Mac met een absurd groot scherm. En kijk daar: die e-reader die perfect geschikt is om Bagage op te lezen. Met een absurd groot scherm nog wel!

Na het bekijken van die grote schermen willen we koffie en dan naar huis. We willen geen TV programma’s kijken in winkels. We willen hooguit op onze smartphones kijken terwijl onze partners twijfelend jurkjes en andere kledingstukken voor zich houden, voor ze iets pakken dat er exact hetzelfde uitziet en opnieuw lang twijfelen.

Smartphones zijn wat dat betreft de grootste redding van het mannelijk brein aller tijden. Zelfs als er geen netwerk bereik is, zijn we nog heel lang zoet met een spelletje Jetpack Joyride voor we zelfs maar merken dat we in een kledingzaak staan.

Dat Chantal denkt dat het neerzetten van espresso apparaten of breedbeeldschermen met voetbal het winkelen leuk maken toont hoe weinig ze van de mannelijke psyche begrijpt. Dat soort dingen maken winkelen net zo min leuk als een kinderarts die met een handpop de aandacht van de injectiespuit probeert af te leiden.

Winkelen is al een beleving. Alleen geen leuke.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.