Soep met brood

Even wat anders voor het avondeten: zelfgemaakte tomaten-groentesoep met een brood uit de broodmachine. Niet moeilijk, gewoon even wat anders. Eerst even de machine schoonmaken: de kneedhaak er uit want die heeft nog wat aangekoekt deeg. Voornemen: meteen na gebruik schoonmaken.

De soep moet als laatste, die is zo klaar. Brood duurt een uurtje. Ik droog de mengbak af, doe er de mix in, en giet er 300ml koud water bij. Niet ‘handwarm’ zoals op dit pak van de C1000 staat. Handwarm maakt in dit apparaat altijd een mislukt brood. Mijn zwager, die bioloog is, zegt dat het gist van te veel hitte dood gaat. Zal wel, ik wil niet nadenken over levende dingetjes in mijn brood

Machine aan, ik hoor de motor zoemen. De klep is dicht, en ik ga naar boven voor een spelletje World of Warcraft. Alles is goed getimed, het brood zal klaar zijn als mijn vriendin uit haar werk komt. Dan meteen de soep maken, en een kwartier later aan tafel.

Onder het spelen drijft de geur van het brood van beneden mijn werkkamer binnen. Heerlijk. Wat ben ik toch een geweldige kok. Wat zal mijn vriendin verrast opkijken van dit verse brood met die zelfgemaakte soep. Net aan het einde van een vrij lange ‘dungeon’ hoor ik de voordeur slaan. Wat een timing! Spelletje is gedaan, vriendin is thuis.

Ik begroet haar beneden. Ze zegt dat het heerlijk ruikt in huis. Ik loop vol trots naar de broodmachine en doe de klep open. Wat ik zie is geen brood.

Langs de randen is een soort schuimig deeg aangebakken. De rest, tot op de bodem, blijkt gewoon nog poeder te zijn. Wit, warm poeder. Ik bak het pak broodmix. Nee, het is niet over datum. En ik heb toch echt koud water gebruikt. Woedend zoek ik naar het nummer van de klantenservice. Wat een oplichters. Toscaans brood? Poeder! POEDER! Met gebakken SCHUIM!

Mijn vriendin probeert me te kalmeren. Maar ik heb de telefoon al in handen. Ik draai het nummer op het pak en bereid me voor op een betoog waarmee vergeleken de speeches van Kenedy en Winston Churchil verbleken. En als ze ook maar een greintje tegensputteren zullen zowel Kassa, Radar als Youp schouder aan schouder met mij strijden.

Terwijl de telefoon overgaat kijk ik nog eens naar de broodmachine, en bedenk onder welke hoek ik het het best kan fotograferen om via Twitter en Facebook deze schandalige C1000 mix aan de kaak te stellen.

Ik kijk nog eens, terwijl een dame aan de andere kant me net begroet.

Ik hang op, zet de telefoon neer en staar naar de kneedhaak die nog naast de broodmachine ligt.

Ik zucht, trek mijn jas aan en fiets de kou in om Chinees eten te halen.Leuk? Lees dan ook deze:

One Comment

  1. Pingback: Tweets die vermelden Schrijversblok | Soep met brood -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.