Echt willekeurig (en: win een exemplaar van Bagage)

De verantwoordelijkheid drukte zwaar op mijn schouders. Als officiële ‘stand-in’ notaris voor eboek.nl had ik gisteren de uiterst belangrijke taak om Drie Willekeurige Nummers te noemen.

Ik begrijp dat enige uitleg noodzakelijk is. Eboek.nl gaf drie e-readers weg, en daarvoor moesten de winnaars willekeurig gekozen worden. In een staaltje bewonderenswaardiger transparantie vroeg de site via Twitter wie deze honneurs wilde waarnemen. Het was aan mij om dus getallen te noemen tussen de 1 en 2151, die correspondeerden met e-mail adressen van potentiële winnaars.

Ik ben altijd bereid om mijn medemens te hulp te schieten, vooral als deze medemens ook mijn romandebuut ‘Bagage’ verkoopt. Maar dit is niet de plaats of de tijd om mijn boek (nog tot 31 december voor de introductieprijs van 5 euro) te pluggen. Vooral niet omdat er belangrijker kwesties te bespreken zijn.

Zoals het begrip ‘willekeurig’. Want hoe zou ik deze nummers moeten selecteren? Ik zou ze in principe zelf kunnen bedenken. Aangezien ik niet wist welk nummer bij welk e-mail adres hoorde, en ikzelf al helemaal geen belang had in de kwestie, was ieder nummer even goed.

Toch is zelf bedenken niet echt willekeurig. Er is toch altijd een bepaalde voorkeur aanwezig voor getallen. Zo schijnt, bij het welbekende ‘getal onder de tien’, ‘zeven’ significant vaak voor te komen. Veel mensen vinden dat blijkbaar een lekker willekeurig getal. Niet zo voorspelbaar als bijvoorbeeld 1 of *spuug* 6. Nee, 7 is pas echt willekeurig.

Nee, ik kon mijn eigen brein hierin niet vertrouwen. Als ik bijvoorbeeld het getal 546 koos, deed ik dat dan omdat die drie cijfers lekker dicht bij elkaar op het toetsenbord zitten? Of omdat ze ‘lekker willekeurig’ midden in de rij staan?

Dobbelstenen met 2151 ogen had ik niet. En een random number generator in mijn PC is ook gebaseerd op algoritmes. Mijn redding, zoals zo vaak, was het internet. Hier vond ik de site random.org, die ‘echte willekeurige getallen’ garandeert, gebaseerd op atmosferische storingen. Kijk daar heb ik wat aan.

Maar toch. Er begon onmiddellijk iets te knagen.

Echte willekeur zou, bij drie getallen tussen de 1 en 2151 in principe alles op kunnen leveren. Ook, en dit zou vreselijk zijn: 1, 2 en 3. Ik kon toch niet met goed fatsoen, als mij gevraagd werd naar drie willekeurige nummers, op de proppen komen met 1, 2 en 3? Ze zouden denken dat ik ze in de maling nam! Dat ik aandacht zocht? Of de boel probeerde te saboteren!

Of 1111, 1010, 2020? Het zou allemaal zo kunnen! Je hebt namelijk net zo veel kans om bijvoorbeeld de lotto te winnen met 123456789 als met 75625923. Echte willekeur stoort zich niet aan vermeende regelmaat.

Met kloppend hart drukte ik drie maal op de ‘genereer een willekeurig nummer’ knop op de site. En tot mijn grote opluchting rolde daar achtereenvolgens 1913, 530 en 1598 uit. Dat zijn nog eens willekeurige nummers! Lekker verspreid, niet opeenvolgend en heerlijk onregelmatig. Nou ja, je zou met enige paranoia in 1913 een jaartal kunnen zien. Maar het is een jaartal waarbij niemand aan een belangrijke gebeurtenis denkt. Het is niet 1973 (mijn geboortejaar) of 1984 of 2001 of zo.

Ik was dus heel tevreden met de uitkomst. En om dit te vieren heb ik besloten om de willekeurige nummer generator nog een maal in te zetten.

In een envelop op mijn bureau zit nu een getal onder de 100. Wie het raad (of er het dichts bij zit) wint een exemplaar van Bagage. Zet je gok in de comments, en vergeet je mail adres niet in te vullen. Oh en ik beloof plechtig dat ik dat adres alleen gebruik als je gewonnen hebt!Leuk? Lees dan ook deze:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.