Het was een donkere en stormachtige nacht

Wat lijkt het me heerlijk om Snoopy te zijn. Hij is onmiddellijk wie hij wil zijn, of dat nu een wereldberoemd tennisser is, of piloot tijdens WO I of, en dat is mijn favoriet, wereldberoemd schrijver. Hij hoeft hier geen moeite voor te doen: iets willen is iets zijn. Als de werkelijkheid (in de vorm van de niet aflatende kritiek van Lucy van Pelt) iets te dicht bij komt, schakelt hij naadloos over naar een van zijn andere wereldberoemde alter-ego’s.

Die alter-ego’s hebben trouwens niet altijd banen die voor de hand liggend glamoureus zijn. Zo was Snoopy een tijdje een ‘Wereldberoemde Caissière’. Het maakt Snoopy eigenlijk niet uit wat hij doet, alleen maar dat hij er de allerbeste en het meest beroemde voorbeeld van is.

Als kind zag ik Snoopy niet als een fantast. Ik zag alleen iemand  die er voor koos zonder enige beperkingen de meest fantastische persoon te zijn. Ook de ironie van zijn schrijverschap ontging  mij. Dat is dan ook de reden dat toen ik een jaar of elf was en met schrijven begon, de meeste van mijn verhalen aanvingen met “Het was een donkere en stormachtige nacht…” Als ‘literary ace’ Snoopy ieder verhaal zo begon, waarom ik dan niet?

Inmiddels weet ik dat er verdraaid weinig wereldberoemde caissières zijn. En dat het opzetten van een vliegenierspet me niet onmiddellijk transporteert naar een luchtgevecht in WOI. Wel ben ik blijven schrijven. En nu ik er zo over nadenk, heeft leermeester Snoopy daar nog wel enige invloed op gehad. Mijn eerste boek, dat binnenkort verschijnt, speelt zich namelijk grotendeels af tijdens een nacht. Een nacht tijdens een hevige herfststorm. Je zou dus kunnen zeggen: een donkere en stormachtige nacht.

Nu maar hopen dat Lucy van Pelt me niet kan vinden. Mocht ze me zoeken: ik ben niet in het nest van Woodstock.Leuk? Lees dan ook deze:

One Comment

  1. Pingback: Tweets die vermelden Schrijversblok | Het was een donkere en stormachtige nacht -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.