TV maken is ook een vak

Ik kan niet geloven dat ik de enige ben die het zat is om langs TV zenders te zappen waar vier C-list BNers vanachter een desk een doodnerveus jong meisje afkraken. Net op het moment dat ik zeker wist dat iedere variant nu wel te zien was (Popstars, X Factor, Idols, So You think You Can Dance, The Voice of Holland, Benelux(?) Next Top Model, het Beste Idee van Nederland, Masterchef) grijpen de zenders nu terug naar de oer variant My Name Is… alias De Soundmix Show.

Ik ben het niet alleen spuugzat omdat al die programma’s in wezen hetzelfde zijn. Maar ook omdat ze de illusie wekken dat succes in een vak als zanger, danser, kok of model enkel en alleen bestaat uit ‘het geluk om door te breken’. Om de een of andere reden bestaat er een collectief misverstand dat een creatief vak alleen bestaat uit ‘talent’ en ‘geluk’. Dat artiesten twintig jaar keihard moeten werken om echt goed te worden, lijkt niemand te willen geloven.

Maar misschien heb ik ongelijk. Misschien is het met ieder beroep wel een kwestie van ‘gewoon even op TV komen en dan gaat de rest vanzelf’.

Als experiment stel ik daarom de volgende TV formules voor:

  • Holland’s Top Surgeon: vijf jongens en vijf meiden in een afval race wie de volgende Chef de Clinic van het AMC wordt.
  • So You Think You Can Fly: De droom wordt werkelijkheid. Wie van deze tien kids zonder enige ervaring krijgt een baan als KLM piloot”?
  • The Voice of the Tower: De spin-off van SBS6: tien kids strijden om een baan als vluchtleider op Schiphol. Wie komt door de ‘blinddoek ronde’ zonder schade?
  • My Name Is Harry Mullisch: De live shows bestaan uit driftig op hun laptop tikkende wannabe auteurs, die misschien wél een Nobelprijs winnen…
  • The TV Show Creator: Bloggers krijgen de kans om hun eigen TV programma te verwezenlijken.

Dat is must-see TV.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.