Sterrenwichelaars

Volgens nrc.next zijn er heel wat bedrijven die tegenwoordig astrologen(!) inhuren om hen te helpen belangrijke beslissingen te maken. Ik las dit met opengevallen kaak. Astrologen. Astrologie. Er zijn dus managers en directieleden die de beslissing of Jan Pieterse van de afdeling verkoop, divisie Oost, al dan niet een vast contract krijgt laten afhangen van iemand die beweert dat de positie die de Aarde inneemt ten opzichte van de zon, de maan, de planeten en miljarden sterren daarvoor relevante informatie is.

Astrologie is onzin. Het is erger dan onzin: het is absurd. Het is een stap verwijderd van een geit offeren als je bedrijfsresultaten tegenvallen. En tenzij jouw bedrijf een slagerij is, zie ik niet in hoe dit de koersen omhoog gaat stuwen.

Ik maak me niet alleen boos over de achterlijkheid van het idee om een astroloog advies te vragen, maar de manier waarop zoiets door veel mensen wordt goedgepraat of zelfs verdedigd. “De wetenschap weet ook niet alles,” zeggen ze dan. Of “Een beetje spiritualiteit kan toch geen kwaad?” Dat de wetenschap niet alles weet is net zo’n argument als zeggen: niet alles is te koop dus geld heeft geen zin. De wetenschappelijke methode (onderzoek, experiment) heeft ons technologieën opgeleverd waar mensen honderd jaar geleden niet eens van durfden dromen. Astrologie heeft nog nooit één betrouwbare en bewijsbare voorspelling opgeleverd en is inmiddels vele malen in herhaalbare experimenten ontkracht.

En wat betreft de ‘onschadelijkheid’: zeg dat maar tegen Jan Pieterse van Verkoop, divisie Oost, die geen nieuw contract krijgt omdat Venus in de buurt van Mars staat.

Ik ben vooral teleurgesteld dat mensen ondanks alle vooruitgang en briljante wetenschap nog steeds zo irrationeel kunnen zijn.

Blijkbaar ben ik net zo irrationeel als ik van mensen, die in de positie zijn om levensveranderende beslissingen te nemen, verwacht dat ze dit doen op basis van feiten.Leuk? Lees dan ook deze:

One Comment

  1. Pingback: Tweets die vermelden Schrijversblok -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.