Barbecue

Een column uit 2004, deze keer, die ik nog niet eerder op deze site had geplaatst.

Volgens het ANP werden zaterdag 85 mensen ziek tijdens een barbecue feestje. Vijfendertig van hen werden in het ziekenhuis opgenomen. Heel treurig allemaal. En ik vermoed dat er hier meer aan de hand is dan ‘gewoon’ maar een kwestie van voedselvergiftiging.

In de Metro van 30 juni stond, boven een gigantische advertentie voor ‘afslank broeken’, een klein berichtje over een drama in het Haarlemmermeerse bos. Een barbecue feestje van een Filippijnse geloofsgemeenschap eindigde voor veel aanwezigen in het ziekenhuis:

“85 van hen raakten ziek. Ze vielen flauw en moesten braken. Ongeveer 35 slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.”

Nu is het bekend dat een barbecue in onbekwame handen een gevaarlijk wapen kan zijn. Dit nog afgezien van het feit dat veel mensen denken “hoe meer vlammen, hoe beter”, waardoor het vlees van buiten heerlijk zwart, en van binnen lekker rauw is. Ook salades, die lang in de zon staan en uiteindelijk door hongerige gasten worden gegeten omdat het maar niet wil opschieten met hun worstjes en diepvries-burgers, willen nog wel eens een slachtoffer maken.

Verder zijn barbecues op braderieën en soortgelijke volksfeesten nu niet direct een toonbeeld van hygiëne. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Irakese wetenschappers tijdens een werkbezoek in Nederland op Koninginnedag inspiratie opdeden voor hun biologische wapenprogramma. Dit bleek uiteindelijk een leugen. Amerika heeft geen inlichtingendiensten. Maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Om terug te komen op de slachtoffers van de Hoofddorpse barbecue-ramp: toen ik het bericht las begon ik te vermoeden dat er geen sprake kon zijn van een ongeluk. Het zou kunnen, (en onthou, ik speculeer hier op basis van de zeer betrouwbare gegevens in een vijftig woorden tellend berichtje boven een advertentie voor afslankbroeken) dat de aanwezige mensen een collectieve zelfmoordpoging deden. Wat is namelijk volgens de Metro de oorzaak van de voedselvergiftiging:

“Waarschijnlijk was de bami op de barbecue bedorven.”

Als een fervent barbecue-er, die diverse hamburgers (en soms zelfs een halve kip) met eigen ogen door het rooster van de barbecue heeft zien vallen stel ik dat er dus sprake moet zijn geweest van opzet. Hoe veel moeite moeten de aanwezige koks (oftewel, degenen met het belachelijke schort met tekeningen van naakte lichamen en gewapend met een lange vork) hebben gedaan om bami te barbecue-en? Dat doe je niet voor je lol. Iedereen die probeert om dunne deegsliertjes boven een houtskoolvuurtje te bereiden heeft iets sinisters in de zin. En de enige mogelijke conclusie die ik kan trekken is dat we te maken moeten hebben gehad met een waanzinnige sekte die door middel van dit zelf-offer verwachtte mee te mogen met die Grote Barbecue In De Hemel, die zou leiden naar een paradijs waar het vlees altijd gaar en de sauzen altijd vers zijn.

Nu moet het geen al te fanatieke poging zijn geweest. De meeste van de 85 slachtoffers zijn inmiddels gelukkig weer thuis. En ik hoop dat de rest ook snel weer op de been is. Behalve de koks natuurlijk. Die zouden voor straf de kliekjes moeten opeten.Leuk? Lees dan ook deze:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.